Sky Figure

„Завештање“ проф. др Зорана Милутиновића, МПСА, ГПСА, ЕФИАП/п

У галеријском простору Народне банке Србије у Београду је 19. маја отворена 25. самостална изложба фотографија проф. др Зорана Милутиновића, МПСА, ГПСА, ЕФИАП/п, под називом „Завештање“. Изложбу је отворио г.Игор Рил, главни уредник часописа National Geographic Srbija. Изложба је отворена је до 02. јуна.

 

Удахните природу

Живи свет око нас од памтивека привлачи пажњу оних који су спремни  да га виде, разумеју, а у нарочитим приликама и овековече. Од пећинских цртежа наших предака, детаљних студија ренесансних мајстора, па до појаве фото-апарата тај импулс је константан. У данашњем инстант времену и број покушаја фотографског бележења природе или створења са којима делимо животни простор нагло је порастао. Међутим, квантитет не доноси увек квалитет. Малобројни су они који су разумели на који начин фотографија комуницира и који не бележе само тренутак сопственог усхићења (а то усхићење до посматрача најчешће и не стигне, већ постане банална дводимензионална представа), већ промишљено, стрпљиво и са јасном идејом усмеравају свој објектив.

Међу тим малобројнима је и професор Зоран Милутиновић, лекар по формалном образовању, едукатор и хуманиста по позиву, а фотограф, чини ми се, читавим својим бићем. Фотографски записи које Милутиновић жели да подели с нама су проницљиви, провокативни, с укусом и изграђеним естетским критеријумима, што је свакако лако уочљиво. Међутим, оно што сам препознао као фон који одзвања из другог, али не мање важног плана, је Зоранова идеја да не снима фотографије које остављају без даха. Он – као лекар, оториноларинголог, много боље од нас који то нисмо, зна какве последице оставља недостатак даха – већ пред нас износи фотографије које терају на мишљење па потом и разговор, мада има снимака пред којима остајете неми. Ипак, након привремене занемелости почнете да разговарате, у монолошкој, дијалошкој, или некој другој форми, са сигурним закључком да без природе чији смо део не може бити ни нас. Као што нас не може бити ни без даха. Срећом, постоје фотографи који су у стању да свежи и опомињући дах природе донесу и у затворене просторе. Зоран Милутиновић је један од њих. Удахните дубоко.

У Београду, мај 2018.

Игор Рил

Историчар уметности, МА

Главни уредник часописа National Geographic Srbija