Print

Дани фотографије у Србији

P1010679-1000

Отварање Дана фотографије у Чачку

Традиционална маниферстација ДАНИ ФОТОГРАФИЈЕ У СРБИЈИ отворена је 28. јуна 2015. године у Чачку. Галеријски простори Дома културе били су испуњени фотографијама најуспешнијих чланова Фото савеза Србије.

007 Virag pozdrvalja prisutne-800

Иштван Вираг, најуспешнији аутор ФСС пред почетак пројекције својих радова у Великој сали Дома културе у Чачку.

Пред стотинак посетилаца, председник Фото клуба „Чачак“ Раденко Радовановић поздравио је присутне и пожелео им пријатан боравак у Чачку, да би потом Бранислав Бркић, председник ФСС, говорио о значају манифестације и уз помоћ сарадника уручио награде присутним добитницима.

После краћег славља славодобитника на Републичкој изложби фотографија у великој сали Дома културе приказане су пројекције најуспешних клубова и најуспешнијег појединца Иштвана Вирага у протеклој години.

008 Predstavljanje Almanaha FSS-800

Представљање Алманаха ФСС / Драгослав Мирковић, Горан Малић, Миленко Савовић и Бранислав Бркић/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сутрадан, пред почетак рада изборне скупштине, одржано је представљање капиталног дела АЛМАНАХ ФОТО САВЕЗА СРБИЈЕ. Алманах обухвата приказ кратких биографија и репродукције радова носилаца уметничких звања Мајстор (два рада) и Кандидат мајстор фотографије (један рад) додељених у времену од 1951 до 2014. године.
Након успешног представљања овог дела у великој сали Дома културе одржана је Изборна скупштина ФСС на којој су именовани најодговорнији људи у предстојећем четворогодишњем мандату.

010 Radno prrdsednistvo foto M Miladinovic-800За председника ФСС поново је изабран Бранислав Бркић док су у Управни одбор изабрани Мирослав Предојевић, секретар; Зоран Мојсин, комесар за излагачку активност; Александар Келић, као председник Уметничког савета; Лазар Лековић, комесар за едукацију; Золтан Бисак, комесар за рад са омладином; Владимир Ђинић, покровитељства над изложбама; Миленко Савовић, издавачка делатност; Чедомир Биуковић, ФИАП биенала; Борислав Миловановић, комесар за везу са ФИАП и Милован Улићевић, члан.
Надзорни одбор радиће у саставу: Божидар Витас, председник, Милојица Миловановић и Ранко Ђуровић, чланови.

За председника скупштине именован је Едо Иглич.

Уметнички савет радиће у саставу: Александар Келић, председник, Геза Леннерт, Зоран Пурегер, Зоран Ђорђевић, Бранислав Стругар, Зоран Милошевић и Хаџи Миодраг Миладиновић, чланови.

013 Otvaranje izlozbe Gorana Malica-800

Данило Цветановић отвара изложбу Горана Малића

012 Otvaranje projekcije dr Zorana Milutinovica-800

Томислав Петернек отвара изложбу Зорана Милутиновића

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У Вечерњим сатима одржане су пројекција фотографија др Зорана Милутиновића под називом ЛИНИЈЕ И ПРИРОДА и изложба Горана Малића под називом ПОЗОРИШНИ ПОРТРЕТИ 1975 – 1979.

026 Knez nije imao fotoaparat-800

Слободан Пајић

Трећи дан овог фотографског викенда протекао је у фото излету којег су организовали вредни домаћини-чланови ФК „Чачак“. Излет је осмислио и успешно водио Слобдан Пајић познатији као Пајо.

Ни ситна јутарња киша није омела тридесетак ревносних заљубљеника у фотографију да се у Спомен комплексу на брду Љубић, уз помоћ Драгана Ђоловића, водича ТО „Чачак“, подсете на јуначке дане српских устаника, када се ратовало прса у прса, и легендарног јунаштва Танаска Рајића.

Са брда Љубић, уз пролепшавање временских услова, пут нас је одвео до средњевековног манастира Вујан у Прислоници. Манастирска црка посвећена је светом Архангелу Михаилу.

Од архинадрита Јована Никитовића, старешине манастира, сазнали смо основне историјске податке и уз благослов наставили пут ка Горњој Црнући.

 

У Горњој Црнући фотографи су имали задовољство да забележе кадрове родне куће кнеза Милоша Обреновића а од домаћина Добривоја Маринковића чују доста историјских података о Милошу Обреновићу и тадашњој Србији.

Наравно, као добар домаћим Добривоје је госте послужио домаћом „мученицом“ коју је сам пекао.

Добривојева казивања допунила је Бранка Вучићевић Вучковић, историчар уметности и фотограф, која је присутне упознала са чињеницом да је Милош Обреновић, водећи Србију,  столовао у овом домаћинуству.

Овакви излети су изузетна прилика да се појединци нађу у некој од српских духовних светиња па није чудно што су многи били одушевљени посетом манастиру Врачевшница у истименом месту. Манастриска црка посвећена је светом Ђорђу а потиче из 1428. године.

Настојатељица манастира, монахиња мати Ксенија, стојећи испод црквеног полијелеја, упознала је све присутне са историјатом манастира док је у порти манастира Бранка Вучићевић Вучковић одржала, на себи својствен и пријемчив начин,  кратки час историје манастира и догађања око њега и тако фотографима употпунила сазнања о овој светињи.
Видовдански посни ручак у манастирској трпезарији био је изузетан доживљај за већину присутних и остаће им у вечном сећању.

Напуштајући манстир, испраћени смо са благим смешком и благословом мати Ксеније.

Овај успешан фото излет окончан је кратким боравком у селу Доња Врбава где смо, уз кратке али срдачне поздраве, једни другима пожелели сретан пут и скоро виђење. Да крај буде интересантнији учинила је изненадна прилика да се светлопише старица Бранка са уницима. Наравно. Фотографи ту прилику нису пропустили.

Као интересантан моменат наводимо телефонски позив који је примио Едо Иглич у моменту фотографисања старице и унучића. Видевши да ће му промаћи прилика за фотографисање љутито и нервозно је рекао саговорнику: „Зови ме касније, пропашће ми прилика да фотографишем!“ Очигледно да саговорник није разуме шта му Едо говори и… пропала је прилика за фотографисање.

Потписник овог текста чуо је од многих да је излет био успешан а лично носи најлепше утиске.

Божидар Витас, КМФ ФСС; АФИАП