unnamed

Осврт на пројекцију фотографија Бојана Петровића, Чачак, Дани фотографије 2014.

Бојан Петровић, КМФ ФСС, најуспешнији аутор ФСС за 2013. годину, ме је у Чачку задивио својим фотографским знањем, тим пре што се ради о младом аутору. Кроз обе теме (акт и Роми) јасно нам даје до знања да има снажан мотив, односно способност да на себи својствен начин одабере кадар и створи своје визије. Жену доживљава као спортисткињу, доминантну, мистичну, чврсту и јаку, а истовремено и као крхку и додирљиву. Овакав, себи својствен став, преноси и на другу тему. Роме и породицу види као веселе, шаљиве и растерећене. Истовремено нам их претставља кроз њихов свакодневни живот и односе, који причају другачије и теже приче.

Да би све ово постигао у презентацији је применио је своју оригиналну визију. Она се састојала из елегантне, ненаметљиве и складне комбинације видеа и фотографије – на високом техничком нивоу.

unnamed         У првој теми је акценат на амбијенту, другачијем светлу и ефектима. Жена само ненаметљиво допуњава фотографију и даје јој смисао. Овакав приступ преноси и на другу тему и у том смислу не бежи од фотографија у боји, што се веома често среће када су у питању социјалне теме. Његов објектив не тражи болесне, несретне, хенндикепиране и безубе. Снажан ефекат постиже лепотом у сваком њеном виду.

Бојан је успео зато што је јасно показао велико поштовање и познавање својих фотографских мотива.

Пројекциону салу у Чачку смо напустили испуњени Бојановим фотографским причама, сигурни да ће његове фотографије бити све више и више препознатљиве.

 

У Београду, 28.07.1014.

Виолета Милутиновић, EFIAP