foto KOLONIJA 2019 MAJ-1000

DRUGA FOTOGRAFSKA UMETNIČKA KOLONIJA

POČINJE DRUGA FOTOGRAFSKA UMETNIČKA KOLONIJA

фото колонија 2019 NAJAVA-1000 U duhu fotografske tradicije  koju  grad Zrenjanin ima kroz stvaralaštvo Georgija Kneževića, Ištavana Oldala, Orosi Lajoša, Meinhardta, Viplera,Nikole Štokmana i  Đure Roknića,   8. maja povodom početaka druge po redu Fotografske umetničke kolonije  u 18 časova na glavnom gradskom trgu biće otvorena izložba fotografija. Izložba  starih majstora  fotografije biće predstavljena javnosti na petnaest panela u velikom formatu. Na oko četrdeset fotografija snimljenih  između  1853-1940 godine,  moći će se videti do sada neobjavljene fotografije postavljanja spomenika kralju Petru I Karađorđeviću koji je od strane nacista, srušen 1941. godine, a obnovljen 2004 godine. Na izložbi će se naći i fotografije iz svakodnevnog života grada koje se nalaze se  u privatnim kolekcijama Stevana Radišića, Ivana Pančića, Danijela Vrške i Duška Malbaškog, a zastupljene su i fotografije iz  fototeke  Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

Organizator  izložbe je Savremena Galerija Ečka u saradnji sa Fotografskim Dokumentacionim Centrom, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina. Izložbu će u ime domaćina otvoriti gradonačelnik Čedomir Janjić.

Umetnička Fotografska Kolonija počeće istog dana  okupljanjem  fotografa na Carskoj Bari  u 14 časova, a među njima su velikani srpske fotografije kao i  izuzetni  autori  mlađe generacije. Već u četvrtak 9. maja od 17 časova ljubitelji fotografije će imati priliku u prostoru Savremene galerije u Zrenjaninu da provedu vreme uz  Voju Mitrovića koji živi i radi u Parizu,  a koji predstavlja izuzetno značajno ime  u svetskoj fotografiji i neretko ga pominju uz Anri Kartije Bresona i Kudelku za koje ga je vezivalo i vezuje iskreno prijateljstvo. Istog dana ljubitelji fotografije moći će da se druže sa  sjajnim Tomislavom Peternekom, koga u svetu fotografije ne treba posebno predstavljati, Peternek je jedan  od naših najznačajnijih majstora fotografije. Zrenjaninskoj publici će se nakon toga obratiti Nino Rakićević koji živi i radi u Kaliforniji.  Nino je  fotograf  i profesor fotografije na Santa Barbari, i  Sony ambasador, a u svetu je napravio izuzetan uspeh  na profesionalnom i na umetničkom planu.

Završnog dana manifestacije 10. maja  u prostoru Savremene galerije od 14 časova ljubitelji fotografije družiće se sa Borivojem Mirosavljevićem majstorom Jugoslovenske fotografije koji će predstaviti i svoju najnoviju knjigu o fotografiji, a očekuje se potpisivanje protokola o zaštiti fotografije u kulturi.

Osim već navedenih majstora fotografske umetnosti kao učesnici po pozivu  na Fotografskoj Koloniji učestvuju takođe  naši značajni umetnici Vukica Mikača, Gordan Pomorišac, Sanja Knežević, Martin Candir , Zoran Jovanović Mačak ,Gordana Hajinović i Sonja Žugić.

Nakon završetaka kolonije od radova nastalih na koloniji biće priređena izložba fotografija  koja se očekuje tokom septembra tekuće godine. Radove za postavku izložbe  odabraće  umetnici fotografije,  sekretar Foto Saveza Srbije Miroslav Predojević, Imre Sabo i El Gvojos. Aktivnosti su usmerene na podsticaj fotografskog stvaralaštva i zaštitu fotografskog nasleđa. U godini kad se slavi 180. godina od pronalaska fotografije u svetu, a po rečima autora izložbe i osnivača kolonije Jovana Njegović Drndaka, ovo su tek stepenice koje gradimo u susret osnivanja Muzeja Fotografije u  gradu Zrenjaninu  koji to  svakako  zaslužuje.

  Alisa Junuzović