001 Osma i naslovna stranica kataloga izlozbe

Опроштај од старе даме

(Главна железничка станица Београд)

Самостална изложба Божидара Витаса, железничара, уметника фотографије, новинара, (КМФ ФСС; АФИАП) под називом Опроштај од Старе даме (Главна железничка станица Београд), отворена је 29. марта 2019. године, у Железничком музеју Београд. Аутор је изложио 98 црно-белих светлописа начињених у периоду 1970. до 2019. године.

Изложбу је отворио Милош Милошевић, шеф Главне железничке станице Београд до 25. Децембра 2018. године.

У музичком делу програма свирао је гудачки састав „Пост Арко“.

Овако је у каталогу изложбе истакао аутор: Стара дама – Главна железничка станица Београд изграђена је 1884. године по плановима архитекте Драгутина Милутиновића и имала је статус споменика културе од великог значаја.

Место на коме је изграђена првобитно се звало Циганска бара а потом Бара Венеција.

Први воз са ове станице кренуо је 1. септембра ка Земуну, а у њему су се нашли, на путу ка Бечу, краљ Милан, краљица Наталија и престолонаследник Александар Обреновић.

Свечаном отварању станице присуствовало је више од 200 иностарних званица и више хиљада грађана.

Прва редовна линија према Нишу отворена је 15. септембра 1884. године са поласком воза у 6:00 сати.

Последњи воз са ове железничке станице отпремљен је са првог колосека 30. јуна 2018. године, у 21:40 сати, као међународни воз 340 за Будимпешту.

Као клинац од 11 година први пут сам ушао у воз који ме је однео до Сплита када сам летовао у Омишу и Живогошћу и са мајком Ружицом провео два незаборавна месеца.

Од тада па све до данас везан сам за Стару даму јер сам многим возовима кретао у свет и враћао се пресретан што је поново видим. Да не спомињем како сам цео радни век провео у предузеку Кола за спавање и ручавање (КСР) другујући са Старом дамом.

Посебно поглавље мога живота везано је за 25 година коришћења Свечаног салона (Краљевог салона, Плавог салона) као галеријског простора у коме сам излагао своје радове, приређивао самосталне и заједничке изложбе сликара, вајара и светлописаца, концерте камерне музике, књижевне сусрете и представљања новоштампаних књига.

Од више хиљада светлописа сваког кутка Старе даме, нека ова изложба од 98 буде, уз сету, опроштај од Старе даме јер она заслужује и много више.

 

Фотографије у овој репортажи: Томка и Божидар Витас, Рајко Каришић, Александар Пфићер, Душко Вукић и Жељко Синобад.