Path

Инфрацрвено

Синоћ је у галерији Куће Ђуре Јакшића отворена 27. самостална изложба фотографија проф. др Зорана Милутиновића, МФ ФСС под називом „Живот у инфрацрвеном“. Изложено је 60 црно-белих и колор фотографија.

 

ПРИКАЗ ИЗЛОЖБЕ

Прво да кажем неколико речи о инфрацрвеној фотографији, пошто она није баш уобичајена. Познато је да људско око види у оквиру таласних дужина између 400 и 700 нанометара (љубичасто до црвеног). ИЦ део спектра се налази иза (или после) 700нм, а ултраљубичасти је у оквиру вредности испод 400нм. Фотографија у овим деловима спектра је наш поглед у „невидљиви“ свет.

Ова врста фотографије се први пут појавила на црно-белом филму (Robert Wood, 1910.). Филм је (као и наше око) осетљив на видљиви део светлости. ИЦ фотографија захтева да се на објектив постави филтер који пропушта само ИЦ део спектра. Овакав филтер је таман и фотографија захтева веома дуге експозиције. Настају надреалне, бајковите црно-беле илузије. Зелени тонови се виде као бели (Вудов ефекат), небо је тамно, а присутна је и атмосферска измаглица. Колор ИЦ филмови се појављују 1942. године (Кодак). Било је веома мало аутора који су користили филм за ИЦ фотографију (код нас Слободан Пајић из Чачка). Тако је било првих 90 година, а наглу експанзију ова врста фотографије доживљава са дигиталним фотоапаратима.

Да би се избегле јако дуге експозиције које су последица тамних ИР филтера испред објектива, код дигиталних фотоапарата се врши тзв. конверзија. Уклања се ИЦ блокирајући филтер који испред сензора имају сви дигитални фотоапарати (у противном свака фотографија има ружичасте тонове). Уместо њега се пред сензор поставља филтер који пропушта само ИЦ таласе, а блокира видљиви и УВ део спектра.

Обрадом настаје црно-бела или колор фотографија (са надреалним и понекад веома оштрим бојама). Откуд сада боја? Постоје ИЦ филтери који пропуштају готово искључиво ИЦ део спектра, али и они који допуштају пролаз до сензора и извесног дела видљивог дела спектра. У овом другом случају се одговарајућом обрадом фотографије могу добити веома занимљиви ефекти у боји.

Зоран Милутиновић је првенствено познат као фотограф природе, али се бави и другим врстама фотографије, а готово 20 година и инфрацрвеном фотографијом. Изложба „Живот у инфрацрвеном“ представља људе у амбијенту. Зоран је користио фотоапарате конвертоване са ИЦ филтерима различитих таласних дужина, тако да ова изложба показује велике могућности ове врсте фотографије. Зоранове фотографије су често надреалне, драматичне, тамног неба и са пуно контраста, али су сачувале префињену естетику и деликатност.

 

У Београду, 09.10.2018.                                  Виолета Милутиновић, EФИАП

 

_______________________

 

Поштовани,

Синоћ је у галерији Куће Ђура Јакшића у Скадарлији отворена изложба веома интересантних фотографија аутора др Зорана Милутиновића из Београда под називом “Живот у инфрацрвеном”. Сам назив изложбе јасно говори да су фотографије снимљене посебним филтерима који омогућавају да се направи фото запис у, како је сам аутор објаснио присутнима, делу спектра који је невидљив људском оку. На тај начин се добијају фотографије сасвим другачијег сензибилитета, атмосфера снимљеног кадра често прелази у надреално, појачана великим контрастима, са израженом драматиком. Но, и поред тога Зоранове фотографије су задржале, пре свега његовим вештим одабиром кадрова, оно што га краси на његовим “нормалним” фотографијама – изражену естетику, атмосферу и одличан баланс колорита…
Изложба у овом познатом галеријском простору ће бити доступна заинтересованим наредних десетак дана…

На светлописима који следе је приказан део атмосфере током отварања ове изложбе др Зорана Милутиновића.

У Београду, 26.10.2018.

Рајко Каришић