Ears 2a

„Зима у Царској Бари“ проф. др Зорана Милутиновића, МПСА, ГПСА, ЕФИАП/п

У Модерној галерији у Лазаревцу  је 22. фебруара отворена 24. самостална изложба фотографија проф. др Зорана Милутиновића, МПСА, ГПСА, ЕФИАП/п, под називом „Зима у Царској Бари“. Изложбу је отворио г.Мирослав Јеремић, УЛУПУДС, МФФСС, а отворена је до 09. марта.

 

 

Царски мир у Царској Бари

Ово ми је била прва асоцијација када сам видео фотографије Зорана Милутиновића, настале у зимском декору резервата природе Царска Бара. Зима и снег већ сами по себи изазивају идилична осећања, а Зоран је то потенцирао сфумато фотографијама предела где се ова прича дешава.

Птице и животиње у свом природном окружењу битишу у савршеном реду, који су изградили без највећег непријатеља, несавесног и грамзивог човека. Позавидиш им како успевају да у борби за опстанак свако нађе своје место и да сви опстану.

Сигуран сам да док гледате ове фотографије кажете у себи како је лепа лисица, брже зеко склони се, жабац се није извукао…Разнежиће вас елегантни и спокојни лабуд, а и насмејати неспретно атерирање чапљи.

Веома тешка и захтевна област фотографије је снимање птица и животиња у природи. Поред доброг познавања фотографске технике, морате добро проучити и познавати птице и животиње, а исто тако бити веома стрпљиви и тихи, често се исквасити, па и промрзнути, добро се сакрити да не будете уочени.

Велика посвећеност и приљежност фотографији је особина коју поседује Зоран Милутиновић. Та фотографска страст резултирала је са 23 самосталне изложбе разних тематика, које је Зоран до сада урадио. Мало је аутора који су имали оволико изложби. Свака тражи зрелост, квалитет, велики рад, посвећеност и упорност. Познајући аутора знам да му то не недостаје и сигуран сам да већ спрема неку следећу изложбу. Желим да поменем и Виолету Милутиновић, супругу аутора ове изложбе, такође одличног фотографа, која је Зорану велика подршка и помоћ.

Поред естетских и документарних вредности, ова изложба је значајна и по томе што је мали број изложби са овом тематиком.

Мирослав Јеремић, УЛУПУДС, МФФСС