Home / Slider / HRVATSKA FOTOGRAFIJA U ZBIRCI MUZEJA GRADA RIJEKE
Petar-Trinajsti---Bulb-2012-sm-kcb

HRVATSKA FOTOGRAFIJA U ZBIRCI MUZEJA GRADA RIJEKE

HRVATSKA FOTOGRAFIJA U ZBIRCI MUZEJA GRADA RIJEKE
Kustos izložbe: Ervin Dubrović, istoričar umetnosti, direktor Muzeja grada Rijeke
12. 1 – 3. 2. 2018.
Galerija ARTGET

Muzej grada Rijeke dvadeset godina sistematski prikuplja autorske fotografije modernih i savremenih fotografa, prvo su to bili riječki, a onda je selekcija temeljno proširena na hrvatske fotografe i obuhvata 80 godina istorije hrvatske fotografije. Selekcija u ovoj zbirci se rukovodila ne predstavljanjem spektakularnih manifestacija života zabeleženih fotografijom već je prednost data prevashodno autorskoj kreativnosti i izložbenoj fotografiji. Od prvih crno-belih fotografskih primeraka koji sežu u 1930-e, preko prvih fotografija u boji iz sedamdesetih godina i digitalnih s kraja devedesetih, do najsavremenijeg trenutka, ova selekcija sa 40-ak izabarnih hrvatskih fotografa može pružiti dobar uvid u osam decenija moderne i savremene hrvatske fotografije i još bolji u stvaralaštvo pojedinih fotografa.

Prvi autorski osviješteni fotografi zastupljeni u zbirci mahom su neprofesionalni, intelektualci koji se okupljaju u fotoklubovima i priređuju izložbe nalik slikarskima. Njima se četrdesetih i pedesetih godina pridružuju i ambiciozni obrtnici, vlasnici fotografskih radnji, željni autorske i društvene promocije; imponiraju im i kreativni intelektualci-amateri koji isprva mahom pripadaju „boljim“ društvenim krugovima. Iako su novinski fotoreporteri prije bili uglavnom nezainteresirani za ovaj tip fotografije namijenjen pokazivanju umjetničkoj publici, novi naraštaji fotografa, „slobodnih strijelaca“ (freelanceri) koji od kraja sedamdesetih i osamdesetih godina snimaju za modne časopise i revije te za erotske časopise, mnogo su zainteresiraniji za ovakvu, umjetničku promociju.
Širina interesa i različitost inspiracije fotografa kreće se od zanimljivih krajolika i seoskih prizora do gradskih zakutaka i veduta, od portreta do prikaza ljudskog tijela, od prizora svakodnevnog života do fotografskih anegdota i dosjetki, od strogog realizma i naturalizma do apstrakcija i eksperimenata.
Iz teksta Ervina Dubrovića