BIG LOGO plakat 2013+

DANI FOTOGRAFIJE U SRBIJI ČAČAK 2017

Ponekad neki događaji prođu, ali se nešto kasnije u sećanjima vraćaju neke dobre vibracije koje su obeležile takve događaje. Jedan od takvih događaja su protekli Dani fotografije u Srbiji koji su održani u Čačku 30. juna i 1. jula 2017. godine. Ove godine to je bilo u znaku jubileja 40 godina Foto kino kluba Čačak. Manifestacija je dobila neke druge obrise i naglasak je na međunarodnoj saradnji  i autorskim izložbama uz jednu FIAP izložbu.  Svakako tu je i neizbežan fotosafari koji opušta i zbližava fotografe  u razgovoru i opuštenoj atmosferi. Na početku Dana fotografije u Čačku umetnički fotograf Mario Leone Bralć iz Zemuna je održao predavanje “Moj put” u kome je govorio o svom fotografskom radu, u kome je osamdesetih godina prošlog veka dominirao modnom fotografijom u Srbiji.  Kasnije je svoje interesovanje preusmerio na putovanja u Afriku i Amazoniju uz obilje priča i iskustava koja su plenila posetioce.  Mario je zaključio predavanje sa jednom maksimom koju je kako kaže ostvario tek posle više decenija fotografskog rada i bogatog životnog puta, a to je da “radi šta hoće, kad hoće, koliko hoće, i da mu za to još neko plati.”

Na početku je otvoren treći intrnacionalni  FIAP salon  Gradac 2017. Fotografije dobro odštampane plenile su još više svojim kvalitetom, a FIAP-ov manir tehničke perfekcije u obradi fotografije, osećao se u fotografijama sa svih meridijana sa kojih su stizale na salon. Nagrađeni su autori iz više zemalja i dodeljeno je preko 60 nagrada. Nagrade je prisutnima uručio predsednik salona Damir Stanovčić.

Izložba “Nove tendencije u makedonskoj fotografiji” na Danima fotografije je veoma značajna, jer nam daje uvid u fotografiju te zemlje, pa možemo da sagledamo sličnosti i razlike između makedonske i srpske fotografije. Ono što je zajednički imenitelj kod više autora u ovom izboru je naglašavanje simbolike u odnosima  između  vizuelnog znaka (plakata, grafita, reklame, krsta) koji postoji na ulici i samog čoveka (Gavrovski, Filipović, Lafazanovski, Dupčinov, Arsovski, Kumbaradži). Taj odnos se produbljuje likovno u izabranom kadru, ali i kroz priču koja često ima neku simboliku opšte poznatu.  Ima i autora koji smelim modernim pristupom prilaze auto-aktu, artistički ga uobličavajući laboratorijskim tehnikama analogne fotografije, poput parcijalnog prskanja razvijačem po foto-papiru, kao što su  fotografije Dejana Gileskog ili je to kaleideskopska akt silueta kao kod Atanasovskog.

Veoma jak istraživačko-kreativni postupak  pokazao je svom samostalnom izložbom Boro Rudić MF MFS i predsednik Foto saveza Makedonije. Na izložbi pod nazivom “Exit”, izloženo je 40 fotografija visokog tonskog ključa. Urađene su na ručno pravljenom papiru, na kome je kasnije  digitalnom štampom napravljena fotografija. Fotografije imaju jedan nežni prizvuk, poput akvarela. Postavljene su u četri logičke celine (ulaz, poruke, napuštanje i završetak), koje izazivaju slična emotivna stanja u celinama, a različita između celina. Autor brižno bira motive koje će oslikati da odgovaraju celinama, ali i emotivnim stanjima koje te celine nose. Tako da nas autor emocijama i vizuelnim motivima jednostavne forme, vodi od početka do kraja izložbe. Rudićeva   istraživanja nisu samo tehnička već i emotivna,  iako je postupak dobijanja fotografija krajnje neobičan. Izložbu je otvorio Zoran Purger MF FSS

Još dve samostalne izložbe su otvorene prvog dana manifestacije u Čačku. Najpre je u Kulturnom centru otvorena izložba Vojislava Voja Pešterca MF FSS , EFIAP/g “Refleksije” koju čini kolekcija 32 fotografije bazirane na percepcijama odraza  urbanih pejsaža na gradskim izlozima. Ujednačena po konceptu, doživljavamo je kao kratak izlet u istraživanje odraza, a sa novim doživljajem uobičajenih gradskih mesta. Ponekad smo u dilemi da li je autor na nekim fotografijama trebao izbeći svoju ličnost u odrazu, i ujednačeno na svim fotografijama ostaviti samo odraze grada. Izložbu je otvorio prof. Branimir Karanović.

Zatim je u kafeu “Žuta kuća” otvorena izložba “Rock and Roll” Radenka Radovanovića FA1 FSS člana FKK Čačak. Na izložbi su jednim delom bile fotografije sa koncerata rok muzike, dok su u drugom delu,  zanačajnijem po umetničkim dometima, bile ekspresivna izražavanja autora u portretu, dovođenjem portretisanog u neku vezu sa pozadinom, zidom, panoom, plakatom  ili pak oslikanom pozdinom. Posebno se izdvaja portret Miše Blama, jazz muzičara, gde je u vremenskoj distanci sa njegovim portretom na izložbenoj fotografiji. Izložbu je otvorio Zoran Milošević MF FSS, EFIAP

Najupečatljiviji izlagački utisak, kako po formatima tako, i po konceptu kako je postavljena u galeriji “Nadežda Petrović”, je izložba “Moje senke” umetnika fotografije iz Zemuna Maria Leone Bralića, koja je otvorena u subotu 1 jula . Izložba je veoma  dobro prilagođena prostoru, da odavno na našim prostorima nismo videli bolju prezentaciju fotografije u nekom izlagačkom prostoru. Visok nivo štampe, pažljivo koncipirana po segmentima, dobro akcentovanih detalja i logična je bila ova postavka u galeriji.  Obuhvatila je raznorodna interesovanja Bralića od kreativnog akta u seriji studijskih fotografija, portreta pripadnika Masai naroda, pa do putopisnih fotografija iz Afrike, koju je autor često posećivao.

Na danima fotografije su uručene i plakete “Radoš Mandić”, u znak sećanja na rano preminulog člana FKK Čačak, prof. Branimiru Karanoviću i Bori Rudiću predsedniku Foto saveza Makedonije.

 

Tekst: Milovan Ulićević

Fotografije: Damir Buzurović