22 Mistični most, 2016

СВЕТЛО И СЕНКЕ БРАНИСЛАВА СТРУГАРА

 

Своју двадесет четврту самосталну изложбу фотографија, која се одржава у Галерији Дома културе “4. октобар” у Банатском Брестовцу у организацији матичног Клуба фото и филмских аматера “Поњавица” аутор БРАНИСЛАВ СТРУГАР назвао је СВЕТЛО И СЕНКЕ. Овако једноставан назив изложбе аутор је изабрао да би нам, не само сликама већ и речима, открио у најсажетијем облику суштину свог деловања у области уметничке фотографије, које траје пуних 47 година. Светлом и сенкама он открива тајну свог стваралаштва, начин размишљања, али и даје пример непресушног извора надахнућа из кога куља вечни поток фотографске уметности. Назив изложбе  је, заправо, лозинка за откључавање његових визуелних загонетки.

Збирку изложених фотографија чине фотографије пејзажа, стеnа, воде, грађевина, мостова, кућа, ограда, знакова, дрвећа, птица, људи, облака, магле, траве, чамаца… предмета који су грађени делом од светлости а већим делом од атмосферичних сенки којима се буди машта гледалаца. Аутор нам сваком фотогафијом на сав глас понавља да живот није само светлост већ и поље сенке које прати обасјане предмете, подсећајући да живот чине и свест и подсвест.

Фотографије Бранислава Стругара нису пуки фотографски записи, већ слојевити прикази путовања од мрака преко сенке и светлости до наше свести. Конкретни облици које доживљавамо као реалне предмете (небо, земља, вода, дрво, птица), само су комбинације нечег што је много универзалније, а то су светло и сенке. На први поглед статични фотографски призори, необјашњивом мађијом аутора, оживљавају стварајући код гледаоца доживљај психолошког покрета. Он то чини пажљивим избором дубинске оштрине, односима мутног и оштрог (“Импресија 2″), налажењем сенки са узбудљивим угловима (“Геометрија вечери”).  Стругар води око гледаоца кроз простор равне плоче у дубину, до неке врсте психолошког бескраја, где нас прожима осећај духовних дубина (“Чудно јутро”).

Иако чине збирку, готово све фотографије могу стајати свака за себе. Стругар своје фотографске мајсторије засноване на игри светлости и сенке гради од најнежнијих представа које садрже танану поетску атмосферу (“Хаику”, “Импресија”, “Чудно јутро”, “Траг”, “Једрењак”, “Савршенство”), преко лирско-епских представа (“Дрво”, “Грање”, “Водена завеса”, “У ноћи сјајне месечине”, “Геометрија вечери”, “Окована природа”), до снажних драмских творевина, какве су “Мистични мост”, “Кијамет”, “Бука града” или “Лепота форме” и “Претња рибару”.

Оно што карактерише Стругарeву биографију јесте посвећеност уметничкој фотографији било да се ради о изради излагачких фотографија било да њима опрема књиге, часописе, пропагандни материјал, календаре и друге штампане медије.

Бранислав Стругар је мајстор фотографије Фото савеза Србије.

Врло брзо након уласка у фотографију преко аматерског покрета, Бранислав Стругар доноси одлуку да јој се у потпиности посвети, те му фотографија постаје и професија. Заљубљеник у природу, људе и њихове творевине,  Стругар решава да афирмише  пејзаже, архитектуру и дела људских руку са наших простора, а пре свега Србије и Црне Горе, те се посвећује издавању ауторских монографија, које се данас налазе широм света. До сада је објавио тринаест фото монографија међу којима су “Студеница” “Пећка патријаршија”, “Сопоћани”, “Котор”, “Острог”, “Црна Гора  ̶ еколошка држава”, “Средњовековни српски новац”, “Црна Гора на разгледницама” “Црна Гора”, “Будва”, “Манастир Дечани” и “Београд  ̶  раскршће векова и путева”. Готово све су прeведене на неколико светких језика.

Све то ради и постиже независно од посла фоторепортера у Информативном програму ТВ Београд где је више од две деценије пратио већину најзначајнијих политичких догађаја и државних посета. Године 1997, напустио је сталну службу и добио статус Самосталног уметника фотографије. Oбјављивао је своје радове у домаћим и иностраним књигама и часописима, проспектима, календарима и   плакатимa.

До сада је имао 23 самосталне изложбе фотографија, које су одржаване у готово свим великим градовима бивше Југославије, а једна у Француској 2013. године. Упоредо са професионалном каријером, Стругар је уградио себе и у аматерски покрет кроз Фото Савез Србије, у коме је дуги низ година члан Уметничког савета и члан жирија најугледнијих фотографских такмичења. Године 2002. додељено му  је звање Истакнутог уметника фотографије УЛУПУДС-а, а 2008. године добио је НАГРАДУ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО “за целокупно стваралаштво и допринос развоју примењених уметности и дизајна”.

Изложба фотографија СВЕТЛО И СЕНКЕ није само демонстрација фотографског умећа једног великана српске фотографије већ и својеврсни образац на који се могу угледати младе генерације које тек ступају на фотографску сцену. Аутор то потврђује речима: “Светло омогућава да видимо али сенка чини атмосферу коју осећамо”.

Својим уметничким стваралаштвом Бранислав Стругар је дао велики допринос историји српске фотографије и њеној препознатљивости у свету.

У Београду, маја 2017.г.

 

Драган М. Бабовић

Кандидат мајстор фотографије ФСС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izložbu je u Galeriji Doma kulture otvorio Željko Đurić, Majstor fotografije Footo saveza Srbije. Biće otvorena do 07.07.2017.