Belgrade

Приче из Савамале

У суботу 24.06.2017., је у галерији Магацин у Београду отворена самостална изложба фотографија „Приче из Савамале“ Зорана Милутиновића. Изложбу је отворио Игор Мандић:

 

Направити фотографију у свом комшилуку је најтеже, сигуран сам у то.

Живиш са тим призорима, свакодневно их гледаш више пута, просто ти постану уобичајени. Много је лакше објективно сагледати ситуацију и угледати тај тренутак који прави добру фотографију кад се нађеш у потпуно новој средини.

Међутим, кад се фотограф упусти у то и успе да пронађе баш те специфичне моменте који су вредни бележења, онда та прича постаје много интимнија и приснија него што би је неко са стране испричао. Добија тај “комшијски зачин”.

“Приче из Савамале” су испричане из првог лица. Зоран је део тих прича. Он није само посматрач тих призора, он их свакодневно проживљава и дели их са нама. Ова колекција фотографија одише управо тим поменутим “зачином”.

У тренутку када ове фотографије настају, Савамала нестаје. Та чињеница даје још једну димензију вредности ове колекције – документарну.

Већина великих светских градова је спознала вредност аутентичности оваквих делова града и колико је могуће заштитила их је од промене. У нашој земљи вредности су скроз другачије. Сохо у Лондону или у Њујорку су драгоцена светска баштина. Београдски “Сохо” очито није.

“Приче из Савамале” су шарене колико и сам крај града у којем су настале, не својим колоритом, већ различитошћу призора. Пошто су фотографије настајале у дужем временском периоду и у скроз другачијим околностима, примећујем како се и Зораново расположење мењало док их је снимао.

Све то даје осећај да је у питању жив субјекат, урађен са доста емоција, а не пуки покушај да се остави траг иза нечега што ће ускоро постати сећање и што ће уступити место гомили стерилног бетона и стакла.

Много тога су виделе улице Савамале, много тога је Зоран видео са њима.                                                                                              Игор Мандић